Studije su ga najprije odvele u Zagreb, gdje je diplomirao na Fakultetu prometnih znanosti i živio od 1988. do 1995. godine. Po završetku fakulteta poslovne prilike su ga odvele najprije u Njemačku, a potom i u našu zemlju.

– Krajem 1999. dobio sam poziv od tadašnjeg generalnog direktora Una lijek d.o.o. doktora Hassana Naggara kako bih pomagao oko prijevoda jer znam arapski jezik. Tada sam bio suvlasnik jednog dijela firme Una lijek d.o.o.. Tako smo počeli dolaziti redovno u Sarajevo da razmotrimo mogućnosti za razvijanje i širenje biznisa. U Njemačkoj sam imao svoju firmu Imex GmbH, a koja je radila izvoz za Dubai i druge arapske zemlje najprije rezervnih dijelova za mašine, a potom smo prešli na medicinsku opremu i opremu za bolnice.

Godine 2004. sam došao u BiH i preuzeo sam vođenje firme Una lijek d.o.o. od brata Ahmeda, doktora oftalmologije koji je do tada vodio firmu u Bosni i Hercegovini. To je bio veliki izazov za mene i pitao sam se zašto ne bih radio prema svojim idejama. Una lijek je u tom periodu imala osam apoteka u BiH, u Sarajevu, Cazinu i Velikoj Kladuši – počinje svoju priču Mahmoud Zain čija firma se bavi distribucijom, veleprodajom i maloprodajom farmaceutskih proizvoda, medicinskih instrumenata, kozmetičkih preparata, kao i drugih proizvoda iz oblasti parafarmaceutike i zdravstva.

Posjećivao sajmove i počeo uvoziti tlakomjere

Kako dodaje, kao inženjeru mu to nije bio jako zanimljiv posao i onda je počeo raditi oko tehničkih stvari, posjećivati različite sajmove, između ostalog i sajam Medica, jedan od najvećih svjetskih sajmova medicinske opreme i pomagala.

– Tu sam se upoznavao sa novitetima i shodno saznanjima počeo sam tražiti dodatne kvalitetne proizvode po prihvatljivim cijenama koje bismo mogli plasirati na tržište BiH. Kroz život u Hrvatskoj i BiH sam dublje razumio mentalitet ljudi i počeo sam razmišljati na način kako da doprinesem ponudi sa kvalitetnim aparatima, a cjenovno povoljnim za tržište. To je za mene bio uspjeh, na neki način nadoknaditi i pomoći ljudima koji su prošli kroz godine. Tako sam godinama posjećivao sajmove i počeo sam uvoziti tlakomjere, pa toplomjere, stetoskope, laringoskope, sportski program za povrede, hladne i tople komprese, a potom i dodatke prehrani poput multivitamina.

Proširivanjem asortimana ukazala se potreba za dodatnim skladišnim prostorom. Otkazali smo zakup poslovnog prostora 2006. godine i kupili objekat na Ilidži u ulici Blažujski drum. Pošto je bila u pitanju mala kuća, bilo je potrebno izvršiti rekonstrukciju i nadogradnju, kako bismo izgradili objekat sa 1.200 kvadrata sa velikim udjelom skladišnog prostora za proizvode od sedam predstavništava koje smo radili. Firma Una lijek d.o.o. posluje po ISO standardu EN ISO 9001 : 2015 i pridržava se svih propisa dobre distributivne prakse – nastavlja ovaj diplomirani inženjer.

Njegova firma se bavi direktnim uvozom proizvoda firmi Beurer GmbH, Hoffman& Sommer, Lifemed i KaWe. Zapošljava 12 radnika, od kojih je dio angažiran u maloprodajama u BBI centru i na Ilidži, a dio u veleprodaji.

– Mi imamo veliko skladište, uvozimo robu, radimo registraciju, prevode i onda distribuiramo apotekama i technoshopovima. U biznisu mi nisu najvažniji novci, oni su nevažni i nisu moj jedini cilj. Prioritet mi je kvalitet i da uživam u onome što radim. Bosna i Hercegovina je važan dio mog života. Uspio sam nešto što mnogi nisu. Hvala Bogu da sam imao šansu da napredujem nakon fakulteta na jedan zdrav način. Mislim da u Bosni i Hercegovini ima mogućnosti i potencijala za napredak, pogotovo za mlađe generacije koje drugačije razmišljaju. Jako sam pozitivan i smatram da ima budućnosti ovdje. Prvi Beurer shop smo otvorili u BBI centru 2015. godiine, a krizne godine 2021. otvorili smo shop na Ilidži. Imamo podršku inostranih partnera.

Izvor: Faktor.ba